Nehéz megmondani, mitől durran be fejünkbe a szerelem és köti le az összes szabadgyököt, amivel addig bátran rendelkezhettünk. Van, amikor az egyformaság, máskor pont az ellentét vonz: a lényeg, hogy megfordít bennünk valamit ez a lassú lefolyású, univerzális mámor. Nekünk földönkívüli élmény, de milyen lehet egy földönkívülinek, aki éppen csak beteszi a lábát egy londoni külvárosba és máris belegabalyodik egy helyi srácba? Na, ez punk!

Enn és Zan egymás részeiként élik meg a szerelmet az Így csajozz egy földönkívülivel! pillanataiban. Bíztató, hogy a Földön túl is van létjogosultsága az általunk kifejlesztett érzelmi ragasztónak. Ott ahol két ennyire más pólus találkozik, pont a giccsről mond le a forgatókönyvíró, amikor rendet rak a világban a nagy felfordulás és az iszonyú hangerővel hirdetett lázadás után.

A szerelem egy zuhogó vízesés vagy inkább egy sziget?

Vajon a szerelemben is van kijelölt helyünk, vagy csak sodródunk egymás karjaiba, faltól falig a bizonytalanság és a végtelen gyönyör ködös ígéretei között? Beteljesedhet ez a szerelem, vagy eleve vesztésre van ítélve? A nemsárga nemlatex nemföldönkívüliek mellett a nemszakadt nempunk nemhangos nemlázadók világában a szerelem az egyetlen, ami nem tagadható.

Ellentétek vonzásában

A végleteket is jól használó rendezés érzékletesen bontja ki az extrém élmények és a határok finom játékára épülő szerelmi szálat. Ilyen a szerelem. Egyfelől végtelen birtoklást, kizárólagosságot követel, másfelől a néma közelség legmélyebb intimitásával éri el önmagunk jóleső feladását. Méginkább meglepő, hogy nem igényel hitet, kikapcsolja a realitásérzéket, nem foglalkozik zavaró részletekkel. Ezért is lehetséges a punk srác és a punkosítottkitudjahonnanjött csaj feltétlen odaadása, gyakorlatilag egymás kölcsönös és teljes megértése nélkül.

Földhöz ragadt ezotéria

Valami ilyesmit kellene megtanulni és nem elfelejteni, amikor már jobban értjük egymást idelent, a Földön, nem igaz? Vagy pontosan a megértés lesz a gátja a nagy pikcsör helyénvaló kezelésének? A szerelem érzés vagy attitűd? Lehet akarni és ellenállni neki vagy – akár egy vízesés – állandó, de amikor odatévedünk, zuhatagként mossa le racionális érzékelésünket, hogy átadjon az egyetlen mohó késztetésnek, amitől a szerelemben mindenki jobbnak érzi magát?

Kortalan és korláttalan filmélmény

Emiatt is kortalan az Így csajozz egy földönkívülivel! Nem csajos és nem pasis film, nem is tini és nem is X-generációs mozi. Hangulattól függően lehet szerelmes lötyi, alteres spotting vagy retro punk nosztalgia is. Attól, hogy Nicole Kidman úgy beleállt, ahogy még sosem láttuk, az egész alkotás ledobja magáról a réteg-korlátokat. A két főszereplő kémiája képletért kiált: annyira profi az összhang. Ezek után ki ne lenne szívesen földönkívüli – hacsak egy mozi erejéig is!

 
Gáspár Kinga







Oszd meg másokkal is!

További cikkek


Ismét újabb fesztivál siker elé néz Csupó Gábor filmje az Immigrants – Jóska menni Amerika!

A Hank Azaria és Eric McCormack közremûködésével megelevenedõ Jóska és Vlad kalandjai a november folyamán három rangos fesztiválon is jelentõs sikert értek el. ...

Képeslap a valóságon túlról

Képeslap a valóságon túlról

Van-e annál szürreálisabb dolog, mint mindennel és mindenkivel szemben lázadni, agyon pirszingelten, provokatív frizurával hergelni a világ konzervatívabb felét? Na, most, hogy nagyjából körbeírtam a punk lényegét, el is érkeztünk oda, hogy van-e, még valami, ami ennél is jobban túllő a valóságon?

Dumplin’ - Így kerek az élet soundtrack

Dumplin’ - Így kerek az élet soundtrack

A legendás Dolly Parton dalai alkotják a Dumplin' - Így kerek az élet filmzenéjét.

Nem fogod kitalálni, ki lepte meg Jennifer Anistont egy pohár tequilával interjú közben.

Nem fogod kitalálni, ki lepte meg Jennifer Anistont egy pohár tequilával interjú közben.

Nem fogod kitalálni, ki lepte meg Jennifer Anistont egy pohár tequilával interjú közben.

Ki viszi át… a PUNKot a túlsó partra?

Ki viszi át… a PUNKot a túlsó partra?

Nemcsak a húszéveseké a világ… a PUNK főleg nem! Mondhatnánk, mai napig ül világunk romjain a vén kujon és féktelen dobolásba kezd, ha elege van a közhelyekből, a jólfésült hazugságokból, az elegáns unalomból és az egyenlőség mítoszából. Lázadásnak indult, alternatívként él tovább: skatulyák és szlogenek nélkül. Az csak hab a tortán, hogy a földönkívüliek is ide jönnek lázadni és kiderül, totál punk-kompatibilisek. Aztán bekúszik az ötödik elem és mindent visz.

Ez egy gyönyörű, gyönyörű film... - Jennifer Aniston a The Ellen DeGeneres Show műsorában

Ez egy gyönyörű, gyönyörű film... - Jennifer Aniston a The Ellen DeGeneres Show műsorában

Jennifer Aniston a The Ellen DeGeneres Show-ban beszélt a Dumplin' - Így kerek az élet című filmről, annak üzenetéről és arról, hogy találta magát egyszer csak a zenei stúdióban és énekelt a film egyik betétdalában.