Nehéz megmondani, mitől durran be fejünkbe a szerelem és köti le az összes szabadgyököt, amivel addig bátran rendelkezhettünk. Van, amikor az egyformaság, máskor pont az ellentét vonz: a lényeg, hogy megfordít bennünk valamit ez a lassú lefolyású, univerzális mámor. Nekünk földönkívüli élmény, de milyen lehet egy földönkívülinek, aki éppen csak beteszi a lábát egy londoni külvárosba és máris belegabalyodik egy helyi srácba? Na, ez punk!

Enn és Zan egymás részeiként élik meg a szerelmet az Így csajozz egy földönkívülivel! pillanataiban. Bíztató, hogy a Földön túl is van létjogosultsága az általunk kifejlesztett érzelmi ragasztónak. Ott ahol két ennyire más pólus találkozik, pont a giccsről mond le a forgatókönyvíró, amikor rendet rak a világban a nagy felfordulás és az iszonyú hangerővel hirdetett lázadás után.

A szerelem egy zuhogó vízesés vagy inkább egy sziget?

Vajon a szerelemben is van kijelölt helyünk, vagy csak sodródunk egymás karjaiba, faltól falig a bizonytalanság és a végtelen gyönyör ködös ígéretei között? Beteljesedhet ez a szerelem, vagy eleve vesztésre van ítélve? A nemsárga nemlatex nemföldönkívüliek mellett a nemszakadt nempunk nemhangos nemlázadók világában a szerelem az egyetlen, ami nem tagadható.

Ellentétek vonzásában

A végleteket is jól használó rendezés érzékletesen bontja ki az extrém élmények és a határok finom játékára épülő szerelmi szálat. Ilyen a szerelem. Egyfelől végtelen birtoklást, kizárólagosságot követel, másfelől a néma közelség legmélyebb intimitásával éri el önmagunk jóleső feladását. Méginkább meglepő, hogy nem igényel hitet, kikapcsolja a realitásérzéket, nem foglalkozik zavaró részletekkel. Ezért is lehetséges a punk srác és a punkosítottkitudjahonnanjött csaj feltétlen odaadása, gyakorlatilag egymás kölcsönös és teljes megértése nélkül.

Földhöz ragadt ezotéria

Valami ilyesmit kellene megtanulni és nem elfelejteni, amikor már jobban értjük egymást idelent, a Földön, nem igaz? Vagy pontosan a megértés lesz a gátja a nagy pikcsör helyénvaló kezelésének? A szerelem érzés vagy attitűd? Lehet akarni és ellenállni neki vagy – akár egy vízesés – állandó, de amikor odatévedünk, zuhatagként mossa le racionális érzékelésünket, hogy átadjon az egyetlen mohó késztetésnek, amitől a szerelemben mindenki jobbnak érzi magát?

Kortalan és korláttalan filmélmény

Emiatt is kortalan az Így csajozz egy földönkívülivel! Nem csajos és nem pasis film, nem is tini és nem is X-generációs mozi. Hangulattól függően lehet szerelmes lötyi, alteres spotting vagy retro punk nosztalgia is. Attól, hogy Nicole Kidman úgy beleállt, ahogy még sosem láttuk, az egész alkotás ledobja magáról a réteg-korlátokat. A két főszereplő kémiája képletért kiált: annyira profi az összhang. Ezek után ki ne lenne szívesen földönkívüli – hacsak egy mozi erejéig is!

 
Gáspár Kinga







Oszd meg másokkal is!

További cikkek


Első alkalommal szerepel magyar film a Dubai nemzetközi filmfesztiválon!

Hatodik alkalommal rendezik meg az Egyesült Arab Emirátusokban a Dubai Nemzetközi Filmfesztivált, amelyre első alkalommal válogattak be magyar filmet a HungariCom Kft. nevezésének köszönhetően. Fonyó Gergely Made in Hungária című musical-vígjátékát megelőzően hazai film még nem szerepelt az igen dinamikusan fejlődő fesztivál programjában.

Boldog születésnapot Jennifer Aniston!

Boldog születésnapot Jennifer Aniston!

Hétfőn ünnepeli 50. születésnapját Jennifer Aniston, aki legújabb filmjében, a Dumplin’ – Így kerek az élet című vígjátékban királynőként tündököl Rosie szerepében.

Képeslap a valóságon túlról

Képeslap a valóságon túlról

Van-e annál szürreálisabb dolog, mint mindennel és mindenkivel szemben lázadni, agyon pirszingelten, provokatív frizurával hergelni a világ konzervatívabb felét? Na, most, hogy nagyjából körbeírtam a punk lényegét, el is érkeztünk oda, hogy van-e, még valami, ami ennél is jobban túllő a valóságon?

Jennifer Aniston a Dumplin' - Így kerek az élet című filmről  Jimmy Kimmel Live műsorában.

Jennifer Aniston a Dumplin' - Így kerek az élet című filmről Jimmy Kimmel Live műsorában.

Jennifer Aniston a Dumplin' - Így kerek az élet című filmről Jimmy Kimmel Live műsorában.

Ez egy gyönyörű, gyönyörű film... - Jennifer Aniston a The Ellen DeGeneres Show műsorában

Ez egy gyönyörű, gyönyörű film... - Jennifer Aniston a The Ellen DeGeneres Show műsorában

Jennifer Aniston a The Ellen DeGeneres Show-ban beszélt a Dumplin' - Így kerek az élet című filmről, annak üzenetéről és arról, hogy találta magát egyszer csak a zenei stúdióban és énekelt a film egyik betétdalában.

5 ok, amiért az Így csajozz egy földönkívülivel kötelező májusi program

5 ok, amiért az Így csajozz egy földönkívülivel kötelező májusi program

Mielőtt elhisszük, hogy idén tavasszal majdnem minden kinyílt, vigyázó szemeinket Londonra érdemes vetni: az abszurd humorú sci-fi és a nyersen édes punk-történelem összefonódása csak május 9-én kezdi virágkorát. Akár megrögzött mozirajongó vagy, akár nehéz kirángatni a kanapéról – lesd meg, miért NEM ez a film az, amit érdemes kihagyni egy baráti mozizáson.