Nicole Kidman

Nemcsak a húszéveseké a világ… a PUNK főleg nem! Mondhatnánk, mai napig ül világunk romjain a vén kujon és féktelen dobolásba kezd, ha elege van a közhelyekből, a jólfésült hazugságokból, az elegáns unalomból és az egyenlőség mítoszából. Lázadásnak indult, alternatívként él tovább: skatulyák és szlogenek nélkül. Az csak hab a tortán, hogy a földönkívüliek is ide jönnek lázadni és kiderül, totál punk-kompatibilisek. Aztán bekúszik az ötödik elem és mindent visz.

Csoda, hogy ez a film a 40-50-es generációt sem hagyja hidegen?

Ne tévesszen meg senkit a csacsi sztori! Klasszikus történet, egy kis csavarral: az űrlények lehetnek különlegesek és érdekesek önmagukban is. E.T. ’82-ben érkezett hozzánk és kétségkívül nyomot hagyott. Ma már klasszikusnak számít, de nem különlegesnek. Az Így csajozz egy földönkívülivel! Zan-je viszont kicsit sem lóg ki a londoni punk társaságból, ettől válik különlegessé.

A másik világból jövő érzékei saját világunk elleni lázadásunkat tekintik természetesnek. Űrlénnyé kell válnunk ahhoz, hogy rádöbbenjünk: amit a 70-es évek fiatal generációja a levegővételért akkor tett, az ma sem kevésbé aktuális? Vajon a lázadás tényleg a rend megbontása vagy éppen rendcsinálás? Vagy a szokatlan külsőségekben is megmutatkozó punk valójában belső világunk romjait teszi láthatóvá, hallhatóvá? Meddig lehet mentségünk az önámításra?

A kérdések, amelyektől a punk iránt ma sem vagyunk közömbösek, sokféle választ várnak. A film egyről mindenképpen gondoskodik: van valami, ami világokon, határokon és értékrendek megkérgesedett rétegein keresztül is átmenthető. Még mielőtt közhelyesen rávágnánk, hogy persze: ez csakis a szerelem lehet, nézzük végig az alternatívok üzeneteit Woodstocktól a slampoetry még zizegő kultúrájáig! Ez a zsigeri érzés képes átmenteni hülyeségeink gettóin, gyávaságunk, konformizmusunk csapdáin.

Így működik az emberi kultúra és ezt a messziről jött Zan ösztönösen megérzi. A természet ellen nem emelhetünk kifogást, az emberi érzéseket pedig nincs hatalom, ami kétségbe vonhatja és számon kérheti. Tényleg űrlények kellenek vagy Nicole Kidman zseniális jelenléte, hogy ez igaz legyen? Aki azt hiszi, hogy az Így csajozz egy földönkívülivel! a tinik és huszasok filmje, az nem ismeri eléggé a punkot. Legjobb lenne, ha a látványos mozgások, a feszülő latexruhák és a néha idióta angol humor nem tántorítanák el a punk-nemzedéket sem egy kis nosztalgiázástól.

Izgalmas látvány, hogy a szerelem viszi át a punkot a túlsó partra.

Gáspár Kinga







Oszd meg másokkal is!

További cikkek


Földönkívüli heppiend

Földönkívüli heppiend

Nehéz megmondani, mitől durran be fejünkbe a szerelem és köti le az összes szabadgyököt, amivel addig bátran rendelkezhettünk. Van, amikor az egyformaság, máskor pont az ellentét vonz: a lényeg, hogy megfordít bennünk valamit ez a lassú lefolyású, univerzális mámor. Nekünk földönkívüli élmény, de milyen lehet egy földönkívülinek, aki éppen csak beteszi a lábát egy londoni külvárosba és máris belegabalyodik egy helyi srácba? Na, ez punk!

Mi lett volna belőled, ha nem találkozol egy bizonyos személlyel?

Mi lett volna belőled, ha nem találkozol egy bizonyos személlyel?

Azt akartam, hogy a film hatást gyakoroljon a szerelembe esésről álmodó fiatalokra és az első szerelmükre visszaemlékező idősebbekre is. Interjú Hugo Gélin rendezővel Szerelem második látásra - már a mozikban

Képeslap a valóságon túlról

Képeslap a valóságon túlról

Van-e annál szürreálisabb dolog, mint mindennel és mindenkivel szemben lázadni, agyon pirszingelten, provokatív frizurával hergelni a világ konzervatívabb felét? Na, most, hogy nagyjából körbeírtam a punk lényegét, el is érkeztünk oda, hogy van-e, még valami, ami ennél is jobban túllő a valóságon?

5 ok, amiért az Így csajozz egy földönkívülivel kötelező májusi program

5 ok, amiért az Így csajozz egy földönkívülivel kötelező májusi program

Mielőtt elhisszük, hogy idén tavasszal majdnem minden kinyílt, vigyázó szemeinket Londonra érdemes vetni: az abszurd humorú sci-fi és a nyersen édes punk-történelem összefonódása csak május 9-én kezdi virágkorát. Akár megrögzött mozirajongó vagy, akár nehéz kirángatni a kanapéról – lesd meg, miért NEM ez a film az, amit érdemes kihagyni egy baráti mozizáson.

Ez egy gyönyörű, gyönyörű film... - Jennifer Aniston a The Ellen DeGeneres Show műsorában

Ez egy gyönyörű, gyönyörű film... - Jennifer Aniston a The Ellen DeGeneres Show műsorában

Jennifer Aniston a The Ellen DeGeneres Show-ban beszélt a Dumplin' - Így kerek az élet című filmről, annak üzenetéről és arról, hogy találta magát egyszer csak a zenei stúdióban és énekelt a film egyik betétdalában.

A punk él és élni akar - még a Földön kívül is

A punk él és élni akar - még a Földön kívül is

Megőrülős punk sci-fi rázza fel a tavasz filmfelhozatalát május 10-től. Rügyező fák és drámai könnyek helyett az Így csajozz egy földönkívülivel a 70’-es évek forró bakelittel keveredő bőrkabátszagát hozza el a vászonra.