Mielőtt elhisszük, hogy idén tavasszal majdnem minden kinyílt, vigyázó szemeinket Londonra érdemes vetni: az abszurd humorú sci-fi és a nyersen édes punk-történelem összefonódása csak május 9-én kezdi virágkorát. Akár megrögzött mozirajongó vagy, akár nehéz kirángatni a kanapéról – lesd meg, miért NEM ez a film az, amit érdemes kihagyni egy baráti mozizáson.

1. A rendezőnek, John Cameron Mitchellnek egyszerűen nem megy a hibázás

Hogyan is menne, amikor rögtön Szűz Máriaként kezdte a karrierjét? (Jó, egy fiúiskolai darabban, 11 évesen.) Bár ezért az alakításért még nem kapott díjat, rendezőként annál sikeresebb: a Hedvig és a mérges csonk, a Shortbus és az Engedd el! kitörő sikert arattak a kritikusok és a nézők körében is – az Így csajozz egy földönkívülivel pedig ötvözi mindazt, amiért szeretjük: a naturális tabudöntögetést, az őszinte humort és a dübörgő képi világot.

2. Látványvilág, ami nem tűr sztereotípiákat

A film abba a korba visz vissza, amikor a punk még nem divat volt, hanem mozgalom – épp ezért nem rugaszkodik el az egyenruhájukat házilag szétszabdaló és az otthoni biztosítótű-készletet kifosztó fiatalok 1977-es valóságától. A szürke londoni külvárossal, Croydonnal remek kontrasztot alkotott a háromszoros Oscar-díjas jelmeztervező, Sandy Powell: a jólfésültségüket épphogy levetkőző bulizó kamaszok és a neonszínű, tapadós latexruhában feltűnő űrlények egyedi keveredése esszenciálisan határozzák meg a filmet.

3. Elle Fanning üstökösként tör ki a nővére árnyékából

Mondhatnánk, hogy már sokszor megtette, de az alig 20 éves tehetség végre egy egész filmet beragyoghat azzal a magától értetődő ártatlansággal, ami az egész játékát annyira élővé teszi. Mesterien adagolja ezt az adottságát a történet lázadó jeleneteihez – és talán a karaktere az egyetlen ok, amiért Dakota az eszünkbe juthat: ahogy 2010-ben a The Runaways kamasz glam rock királynőjét alakította, hasonlóan utánozhatatlan hangulatot teremtett. Hiába, a vérükben van.

4. Soundtrack egy mondatban: a punk 40 éve született, de ma is épül

Ami a punkot illeti, egy kis kötelező Sex Pistols után még ezen az alternatív műfajon belül is az alternatív előadók kerülnek előtérbe a Damned és a Homosexuals gyöngyszemeivel – ráadásként pedig egy kitalált zenekar, a Dyschords, aminek dalaiból a rendező szerint ha „néhány egy 1977-es lemezen kötött volna ki, észre se vennéd, hogy nem igaziak”. Ehhez jönnek még a szirénszerű galaktikus vokális dallamok, amelyeket az egyik főszereplő hiába keres a lemezboltban – szerencsére mi megtalálhatjuk.

5. Így még sosem láttad Nicole Kidmant

„…Ittam, káromkodtam, dühöngve és mocskosan.” – így oldotta meg a producer, Howard Gertler azt a feladatot, amikor Kidman megkérte, tegyen úgy, mintha ő játszaná a karaktert. Mint kiderült, a szerep mindkettejüknek testhezálló volt – szerencsére mégis az ausztrál színészlegendánál maradt, aki szinte felismerhetetlenre sminkelve játssza a hisztérikus punk menedzsert, aki Vivienne Westwood keze alá juttatja a kellően egyedi feltörekvő zenészeket. Igazi jutalomjáték, ami egy földönkívülivel kiegészülve főnyereménnyé alakul.

Barta Eszter







Oszd meg másokkal is!

További cikkek


Dumplin’ - Így kerek az élet soundtrack

Dumplin’ - Így kerek az élet soundtrack

A legendás Dolly Parton dalai alkotják a Dumplin' - Így kerek az élet filmzenéjét.

Gurulós mese a szerelemről

Gurulós mese a szerelemről

Volt egyszer egy sármos férfi, akinek tökéletesre csiszolt világa hazugságok sorozatára épült. Minden apró, közepes és nagy hazugság hódítások sokaságával és az örök ifjúság illúziójával kecsegtetett, mígnem egy napon váratlanul és kíméletlenül megérkezett a szerelem. Ezt már nem tudta lábon kihordani: gurulva száguldott végzete felé.

A punk él és élni akar - még a Földön kívül is

A punk él és élni akar - még a Földön kívül is

Megőrülős punk sci-fi rázza fel a tavasz filmfelhozatalát május 10-től. Rügyező fák és drámai könnyek helyett az Így csajozz egy földönkívülivel a 70’-es évek forró bakelittel keveredő bőrkabátszagát hozza el a vászonra.

Nem fogod kitalálni, ki lepte meg Jennifer Anistont egy pohár tequilával interjú közben.

Nem fogod kitalálni, ki lepte meg Jennifer Anistont egy pohár tequilával interjú közben.

Nem fogod kitalálni, ki lepte meg Jennifer Anistont egy pohár tequilával interjú közben.

Golden Globe jelöltek között a Dumplin' - Így kerek az élet című film betétdala

Golden Globe jelöltek között a Dumplin' - Így kerek az élet című film betétdala

76. alkalommal adják át idén a Golden Globe díjakat, melyben a hamarosan bemutatásra kerülő Dumplin’ – Így kerek az élet című fim is érdekelt.

Képeslap a valóságon túlról

Képeslap a valóságon túlról

Van-e annál szürreálisabb dolog, mint mindennel és mindenkivel szemben lázadni, agyon pirszingelten, provokatív frizurával hergelni a világ konzervatívabb felét? Na, most, hogy nagyjából körbeírtam a punk lényegét, el is érkeztünk oda, hogy van-e, még valami, ami ennél is jobban túllő a valóságon?