Mielőtt elhisszük, hogy idén tavasszal majdnem minden kinyílt, vigyázó szemeinket Londonra érdemes vetni: az abszurd humorú sci-fi és a nyersen édes punk-történelem összefonódása csak május 9-én kezdi virágkorát. Akár megrögzött mozirajongó vagy, akár nehéz kirángatni a kanapéról – lesd meg, miért NEM ez a film az, amit érdemes kihagyni egy baráti mozizáson.

1. A rendezőnek, John Cameron Mitchellnek egyszerűen nem megy a hibázás

Hogyan is menne, amikor rögtön Szűz Máriaként kezdte a karrierjét? (Jó, egy fiúiskolai darabban, 11 évesen.) Bár ezért az alakításért még nem kapott díjat, rendezőként annál sikeresebb: a Hedvig és a mérges csonk, a Shortbus és az Engedd el! kitörő sikert arattak a kritikusok és a nézők körében is – az Így csajozz egy földönkívülivel pedig ötvözi mindazt, amiért szeretjük: a naturális tabudöntögetést, az őszinte humort és a dübörgő képi világot.

2. Látványvilág, ami nem tűr sztereotípiákat

A film abba a korba visz vissza, amikor a punk még nem divat volt, hanem mozgalom – épp ezért nem rugaszkodik el az egyenruhájukat házilag szétszabdaló és az otthoni biztosítótű-készletet kifosztó fiatalok 1977-es valóságától. A szürke londoni külvárossal, Croydonnal remek kontrasztot alkotott a háromszoros Oscar-díjas jelmeztervező, Sandy Powell: a jólfésültségüket épphogy levetkőző bulizó kamaszok és a neonszínű, tapadós latexruhában feltűnő űrlények egyedi keveredése esszenciálisan határozzák meg a filmet.

3. Elle Fanning üstökösként tör ki a nővére árnyékából

Mondhatnánk, hogy már sokszor megtette, de az alig 20 éves tehetség végre egy egész filmet beragyoghat azzal a magától értetődő ártatlansággal, ami az egész játékát annyira élővé teszi. Mesterien adagolja ezt az adottságát a történet lázadó jeleneteihez – és talán a karaktere az egyetlen ok, amiért Dakota az eszünkbe juthat: ahogy 2010-ben a The Runaways kamasz glam rock királynőjét alakította, hasonlóan utánozhatatlan hangulatot teremtett. Hiába, a vérükben van.

4. Soundtrack egy mondatban: a punk 40 éve született, de ma is épül

Ami a punkot illeti, egy kis kötelező Sex Pistols után még ezen az alternatív műfajon belül is az alternatív előadók kerülnek előtérbe a Damned és a Homosexuals gyöngyszemeivel – ráadásként pedig egy kitalált zenekar, a Dyschords, aminek dalaiból a rendező szerint ha „néhány egy 1977-es lemezen kötött volna ki, észre se vennéd, hogy nem igaziak”. Ehhez jönnek még a szirénszerű galaktikus vokális dallamok, amelyeket az egyik főszereplő hiába keres a lemezboltban – szerencsére mi megtalálhatjuk.

5. Így még sosem láttad Nicole Kidmant

„…Ittam, káromkodtam, dühöngve és mocskosan.” – így oldotta meg a producer, Howard Gertler azt a feladatot, amikor Kidman megkérte, tegyen úgy, mintha ő játszaná a karaktert. Mint kiderült, a szerep mindkettejüknek testhezálló volt – szerencsére mégis az ausztrál színészlegendánál maradt, aki szinte felismerhetetlenre sminkelve játssza a hisztérikus punk menedzsert, aki Vivienne Westwood keze alá juttatja a kellően egyedi feltörekvő zenészeket. Igazi jutalomjáték, ami egy földönkívülivel kiegészülve főnyereménnyé alakul.

Barta Eszter







Oszd meg másokkal is!

További cikkek


Mindennapi hazugságaink

Mindennapi hazugságaink

Adott a story: egy férfi azért, hogy megszerezze a vágyott nő szerelmét, belekeveredik egy ócska hazugságba és bennragad. Ilyenkor sokan mászunk fel a magasztos erkölcs magaslatára és onnan magabiztosan ítélkezünk. Állítjuk, hogy mi aztán soha nem vernénk át a másikat, még akkor sem, ha egy álomnő vagy egy álompasi elérése lenne a tét. Jönnek a szónoklatok, miszerint csak saját nyers valónk megmutatása érdemel viszont szerelmet.

Ez egy gyönyörű, gyönyörű film... - Jennifer Aniston a The Ellen DeGeneres Show műsorában

Ez egy gyönyörű, gyönyörű film... - Jennifer Aniston a The Ellen DeGeneres Show műsorában

Jennifer Aniston a The Ellen DeGeneres Show-ban beszélt a Dumplin' - Így kerek az élet című filmről, annak üzenetéről és arról, hogy találta magát egyszer csak a zenei stúdióban és énekelt a film egyik betétdalában.

Mit ér a mozi, ha európai, avagy Hollywood máshogy gurul szerelembe?

Mit ér a mozi, ha európai, avagy Hollywood máshogy gurul szerelembe?

Hasonló téma, hasonlóan vicces feldolgozásban – mégis behunyt szemmel is megmondanánk: hollywoodi vagy európai filmről van szó.A Szerelembe gurulva például bármennyire is univerzális témákat feszeget – szerelem, hazugság, kapuzárási pánik –, velejéig franciául teszi. Franck Dubosctól nem is várnánk mást. Vajon miért szeretjük másképp ezt a filmet, mint a hollywoodi produkciókat?

Boldog születésnapot Jennifer Aniston!

Boldog születésnapot Jennifer Aniston!

Hétfőn ünnepeli 50. születésnapját Jennifer Aniston, aki legújabb filmjében, a Dumplin’ – Így kerek az élet című vígjátékban királynőként tündököl Rosie szerepében.

A punk él és élni akar - még a Földön kívül is

A punk él és élni akar - még a Földön kívül is

Megőrülős punk sci-fi rázza fel a tavasz filmfelhozatalát május 10-től. Rügyező fák és drámai könnyek helyett az Így csajozz egy földönkívülivel a 70’-es évek forró bakelittel keveredő bőrkabátszagát hozza el a vászonra.

Premier előtti filmvetítésen a Dumplin, a gyermekvédelemben élő gyermekek és fiatalok számára

Premier előtti filmvetítésen a Dumplin, a gyermekvédelemben élő gyermekek és fiatalok számára

Április 4-én kerül mozikba a Hungaricom új filmje a Dumplin - Így kerek az élet. A Hungaricom támogatásával és a NENESZ egyesület (Nevelőközösségek Nemzetközi Szövetsége a Magyar Gyermekekért) együttműködésének köszönhetően közel 150 gyermek és fiatal gondolkodhat el a film mottóján a premier előtti filmvetítés alatt és után: „Találd meg önmagad és legyen célod vele!”